Bilgisayarınız Yavaş mı? Nedenleri ve Çözümleri


Bilgisayarınız yeni alındığında ya da yeni format atıldığında alıştığınızdan çok daha hızlı çalışır. Bu bir kaç hafta devam eder ve sonra yavaş yavaş performansı düşer ve bazı sorunlar ortaya çıkar.
Bilgisayarınızı yavaşlatan onlarca sebep vardır. Bunlardan birkaç tanesini blogumun sevgili okuyucularına kendi bilgilerim dahilinde sunacağım. Umarım bilgisayarınızın hızlanmasında etkili olur. Daha detaylı bilgi için İLETİŞİM kısmından bana ulaşınız.

Neden 1: Bilgisayarınızın yeterli boş alanının olmaması.
Bilgisayarınıza çeşitli programlar, oyunlar yüklersiniz, filmler indirirsiniz. Ya da hatıralarınızı arşivlersiniz. Bunlar bilgisayarınızda yer kaplar. Eğer bu kaplanılan yer ciddi boyutlara ulaştıysa bilgisayarınızın ve virüs programınızın performansı düşer. Bu sorunu düzeltmek için, izlediğiniz filmlerinizi silebilir, kullanmadığınız program ve oyunları bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz. İlle durmalarını istiyorsanız, bir taşınabilir harddisk alabilirsiniz.

Neden 2: Arkaplanda çalışan programlar
Bilgisayarınıza onlarca program yüklersiniz. Bazılarını kullanır, bazıları ise işinize yaramaz. Ama işinize yaramayan programlar da bilgisayarınızda aktif durumda. Bu programlar RAM'inizin ve GPU'nuzun büyük bir miktarını boşu boşuna sömürür. Bununla da kalmayıp internetinizi de kullanıp internetinizin yavaşlamasına sebep olurlar. Bu programları Görev Yöneticisi > İşlemler bölümünden yakalayabilir, onları sonlandırabilirsiniz. Ya da onları bilgisayarınızdan silebilir, veya profesyonel yönetim programları ile bilgisayarınızda arkaplanda çalışmalarını engelleyebilirsiniz.

Neden 3: Doğru işletim sistemi seçimi
Bilgisayarınıza format ile bir öncekinden daha kullanışlı işletim sistemleri yüklemek istersiniz. Fakat bilgisayarınızın en iyi kullanabileceği işletim sistemi kasanızın üstünde yazan ya da yüklü olarak gelen işletim sistemidir. Diğer işletim sistemleri, bilgisayarınızın yapısına tam olarak uyum sağlayamaz ve bilgisayarınızın performansını tam olarak yansıtamaz.

Neden 4: Uzun ömürlü ve hızlı bir bilgisayar için "Virüs Programı!"
İnternette birçok siteye girer, birçok dosya indiririz. Bu siteler veya dosyalar içeriğinde birçok profesyonel biçimde hazırlanmış virüs içerebilir. Virüsler bilgisayarınızın performansını diğer tüm etkenlerden daha çok etkiler, kişisel bilgileriniz ve hesaplarınızın çalınmasına sebep olur, dosyalarınızı bozar ya da yok eder ve sistem yapınıza zarar verir. Bunları engellemek için gelişmiş ve "orjinal" virüs programları kullanmaya dikkat edin. Bilgisayarınızı en az haftalık olarak genel taramaya alın. Virüslerinizi bularak onların bilgisayarınızdan en etkili şekilde uzaklaşmasını sağlayın.

Neden 5: En fazla 1 virüs programı
Bilgisayarının daha çok korunacağını düşünerek birden fazla virüs programı yükleyen insanlar oldukça fazla. Ama bu sistem korumanızı tartışmasız artırsa da, sistem performansınızı çok yüksek değerde düşürür. Virüs programları bilgisayarınız açık olduğu sürece en yüksek performansta bilgisayarınızı korumaya programlanmıştır. Bu da RAM'inizin bir kısmının bilgisayarınız açık olduğu sürece meşgul olması demektir. Eğer birden fazla virüs programı yüklediyseniz, bu değerler yükselecek ve sisteminizin performansını düşürecektir.

Neden 6: Bilgisayarın doğru şekilde kapatılmaması
Uzun süre bilgisayar kullananlar ya da bilgisayarı kapanmak bilmeyenlerin yaptığı en büyük hata fişi çekmek ya da power düğmesine basılı tutarak bilgisayarı kapatmak. Bu durum bilgisayarınızın sistem dosyalarına olağanüstü zararlar verir. Dosyalarınızı kaybetmenize hatta sistem bileşenlerinde kalıcı hasarlara yol açar. Sisteminizin çökmesine zemin hazırladığı gibi donanıma zarar verir. Sisteminiz ansızın çökebilir ve tüm dosyalarınız yedeğiniz yoksa yok olur gider. Her zaman bilgisayarınızı Başlat > Bilgisayarı Kapat kombinasyonu ile kapatınız.

Neden 7: Sistemin güncel olmaması
Sisteminiz korsan ise ya da güncellemeleriniz kapalı ise sisteminiz büyük bir ihtimalle güncel değildir. Denetim Masası'ndan güncelleştirmelerinizi açın ve sisteminizi güncelleyin. Eğer sisteminiz korsan ise iyi bir performans deneyimi için orjinal işletim sistemleri edinin. Sistem güncellemeleri güvenlik açıklarını kapatan, sisteminizi hızlandıran onlarca güncellemeyle doludur. Güvenlik ve yüksek performans istiyorsanız, sisteminizin güncel olması her zaman ilk yapılacak harekettir.

Neden 8: Casus yazılımlar
Size çok iyiymiş gibi görünen ve az yer kapladığını düşündüğünüz bazı küçük programlar sisteminizin yarısını birdahaki formatınıza kadar felç edebilir. Eğer sisteminizin performansını düşük görüyorsanız hemen bir virüs programı ya da iyi bir casus yakalama aracı edinin.

Neden 9: Sisteminizde yer kaplayan gereksiz dosyalar
İşletim sisteminiz, internet tarayıcınız, flash programınız, javanız, sıkça kullandığınız programlar ve oyunlarınız sisteminizde gereksiz yüzlerce büyük çaplı gereksiz dosya depolar. Bunları optimize etmek için CCleaner gibi programlar kullanabilirsiniz. Günde 3 ila 5 saat açık olan, Windows XP işletim sistemi yüklü, Firefox 4 kullanan bir bilgisayar ayda 8 GB gereksiz dosya depoluyor. Bu değerler de sizin için aşağı yukarı geçerlidir. Bu işlem sisteminizde yer açmakla kalmaz, gereksiz dosyalarınızın temizlenmesi sistemin akıcılığını ve performansın yükselmesini sağlar.

Neden 10: Değiştirilmiş kayıt defteri girdileri

Bilgisayarınıza yüklediğiniz programlar kayıt defterinizde bazı değişikliklere yol açar. Bu programları kaldırdığınızda bu girdiler aynı kalır ve kullanılması gerektiğinde hata verir. Bu durum bilgisayarınızın yavaşlama sebeplerindendir. Yine CCleaner ya da daha profesyonel programlarla bu sorunun da üstesinden gelebilirsiniz.

Bu konular hakkında bilginiz yoksa facebook profilimden bana ulaşınız. Detaylı bilgi ve desteği oradan sağlayabilirim.
facebook.com/rockbenimhayatim2010

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top  blogs

Saydırgaçlı Götürgeç

Peşimden Koştur

Aşağıya e-postanı girerek takip et butonuna bastığında bu blogta paylaşılan her yeni gönderiyi telefonundan veya gelen kutundan anında takip edebilirsin.