Günümüzün Hazinesi: Nanoteknoloji


"Nanoteknoloji" bilimi çok geniş bir kavramdır. Ve anlaması zor, karışık bir bilimdir. Ben bilgilerim çerçevesinde sizlere nanoteknolojiyi rahatça anlayabileceğiniz biçimde hafifleştirip sunmaya çalışacağım.

Nanoteknoloji maddeyi atomik ve moleküler seviyede kontrol etme bilimidir. 100 nm ve daha küçük boyutta aygıtlar geliştirebilmek nanoteknolojidir. 1 nm, 1 metrenin milyarda birine eşittir.

Nanoteknoloji birçok alanı kapsayan bir bilim dalıdır. Aygıt fiziği, malzeme bilimi, elektronik, kimya, biyoloji gibi dallardan bilim araştırmacıları, nanoteknoloji çalışmaları yapmaktadır. Bunlar gibi, günlük hayatta kullandığımız kıyafetlerimiz, halılarımız, ve birçok ev malzemelerimiz nanoteknoloji ile donatılabilir. Nanoteknoloji ile neler yaratılabilir sorusuna ise şu cevaplar verilebilir: Su geçirmeyen ve leke tutmayan ceket, kirlenmeyen ve solmayan kumaş, kirleri iten halı, kaymayan halı, Sıcak günlerde sizi hiç terletmeyen aksine serin tutan kıyafetler, Kışın ise sizi sıcacık tutan, içine soğuk almayan kıyafetler, Çok azı bile sizi tok hissettirebilecek yiyecek malzemeleri, hasar almayan demir, yavaş dokunulduğunda yumuşak, sert dokunulduğunda sert olan köpük, Suda çözünmeyen kum, klonlama, hücre tedavisi, yapay zeka, çevre teknolojisi gibi yüzlerce alanda hayatımıza nanoteknoloji girmiştir. 2020 yılından itibaren hayatımızın yarısı nanoteknoloji olacak diyebiliriz. Henüz hayal etmesi zor nanoteknolojik ürünler hayatımızda yerini alacak. Nanoteknoloji 200 yılında ABD'de yapılan yatırımlar ile hayatımıza girmişti. Nanoteknolojiyi bu kadar ilginç kılan unsur, malzemeler nanoboyutta makrodünyadan farklı davranmalarıdır. Külçe şeklindeki altın başka maddelerle reaksiyona girmek istemezken, nanoboyuttaki altında bu durumun tam tersi gözlemlenmektedir. Bunların nedeni ise kuantum özellikleridir. Bu özellik yüzünden, bilim adamları malzemelerin nanoboyuttaki hallerini araştırıp, sorunlara çözüm bulmaya çalışmaktadırlar. Nanoteknolojinin 2025 yılı itibariyle hayatımızı büyük ölçüde etkileyeceği düşünülmektedir. Türkiye de şimdiden nanoteknolojiyi üretir hale gelebilmek için uygun adımlar atmaya başlamıştır. Tübitak'ın 2023 Vizyon Programı'nda nanoteknoloji yer almış ve yol haritası oluşturulmuştur.

Yardımcım: Vikipedia :)

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top  blogs

Saydırgaçlı Götürgeç

Peşimden Koştur

Aşağıya e-postanı girerek takip et butonuna bastığında bu blogta paylaşılan her yeni gönderiyi telefonundan veya gelen kutundan anında takip edebilirsin.