Bilgisayar alırken nelere dikkat etmelisiniz? Bazı püf noktalar

Yakında bilgisayar alacaksanız veya böyle bir şey düşünüyorsanız, bu yazımda size nasıl bir bilgisayar seçmeniz gerektiği hakkında bazı bilgiler vererek doğru bilgisayarı seçmenizi sağlamaya çalışacağım.

İlk olarak bir masaüstü bilgisayar mı, yoksa bir dizüstü bilgisayar mı almak istediğinizi saptayalım. Eğer işiniz belli bir binada yani işiniz için seyehat etmeniz gerekmiyorsa, tatile fazla çıkmıyorsanız, ikamet ettiğiniz ev sabitse, bir yazlığınız yoksa kesinlikle size bir laptop önermem. Bu durumlardan en az ikisine sahip olan biri laptop alırsa para müsrifliğinden başa bir şey yapmamış demektir. Masaüstü bilgisayarlar, laptoplara göre çok daha güçlü, uzun ömürlü, dayanıklı ve kolay hasar görmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Fiyatı da laptoplara göre çok daha ucuzdur. Fakat, işiniz için seyehat etmeniz gerekiyorsa, eviniz sabit değilse bir laptoptan kaçışınız yok demektir. Sanırım bu paragraf masaüstü mü yoksa laptop mu seçmeniz gerektiğine yardımcı olmuştur.

Sırada seçeceğimiz bilgisayarın sistem özelliklerinin bize uygun olup olmadığını saptamak var. Eğer işinizde sunumlar yapmanız gerekiyorsa ya da office belgelerinizle çeşitli küçük eserler yaratmanız gerekiyorsa bilgisayarınızın ekran kartı yüksek olmalı. Directx sürümü yüksek olmalı. Aksi takdirde taşınabilir bilgisayarınız sizi sunumunuzda azizliğe uğratabilir. Böyle bilgisayarların soğutma dizaynının da iyi olması gerekir. Isınan bilgisayar yavaşlar. Bu bir değiştirilemezdir. Ve RAM'inizin düşük olmaması gerekir. Fazla yüksek olmasının bir lüzumu yok ama sunularınızda bir yavaşlama olmaması için bu da önemli bir etken.

Eğer bir oyun hastasıysanız, istediğiniz her oyunun hiçbir yavaşlama olmadan çalışmasını istiyorsanız, kesenin ağzını açmalısınız. Bunu baştan söyleyeyim de. :) Oyun istiyorsanız ekran kartınız bayağı yüksek olmalı. HD olması yararınıza olacaktır. Oyunlar, en çok RAM harcayan uygulamalardır. Bu yüzden 4 GB ve üstü size tavsiyemdir. Buna bağlı olarak sisteminiz 64bit olmalı. Oyun, oyun gibi olacaksa işlemci en önemli parçadır. Hızlı, çok işlevli bir işlemci işinize yarayabilir. Şuana kadar oyun işlemcisi yarışında bana göre en ucuz ve en güçlü işlemci İntel i7. Fakat orası size kalmış. İyi bir i5 de işinizi görebilir. Az kalsın unutuyordum, kendinizi bir oyunun içinde hissetmek istiyorsanız iyi bir Dolby Home Theatre 5.1 işinizi görebilir. Tabi oyunlar az yer kaplamıyor. Bu yüzden heybetli bir harddiske ihtiyacınız var. Bu yüzden oyun bilgisayarınızı seçerken yüksek depolama alanına sahip bir harddiske sahip olmasına dikkat edin.

Tabii ki profesyoneller en iyisini isteyecektir. Profesyoneller için önerilerim de var tabi. Fakat bunların tamamını içeren bir bilgisayar, bir araba değerinde olabilir. :) Ekran kartından başlarsak, 2 GB, Full HD, DirectX 11 içeren bir ekran kartı tüm işlerinizi görür. RAM olarak 8 GB öneririm ve İşlemci olarak da iyi bir İntel i7 olabilir. Ekranınızın full HD olmasına dikkat edin. İyi bir ses kartı işinize yarayacaktır. Örneğin HP'nin beatsaudio'su bir bilgisayara uyarlanabilir. Evinizde iyi bir ses sistemi olmalıdır. Bütün bunlar varsa bilgisayar konusunda bir profesyonelsiniz demektir.

Yardımları için Ömer Durmuş hocama teşekkürlerimi sunarım.
26.06.2011 - Salih Bilgin

1 yorum:

 
Top  blogs

Saydırgaçlı Götürgeç

Peşimden Koştur

Aşağıya e-postanı girerek takip et butonuna bastığında bu blogta paylaşılan her yeni gönderiyi telefonundan veya gelen kutundan anında takip edebilirsin.